Een circulair businessmodel creëert waarde door producten en materialen te ontwerpen, produceren en leveren met als doel afval te minimaliseren en de levensduur te verlengen. Financiering van circulaire projecten en fiscale aspecten vormen momenteel uitdagingen voor de financiële sector. Er is behoefte aan nieuwe financiële oplossingen gericht op toekomstige cashflow en maatschappelijk rendement.
De overgang naar een circulaire economie gebeurt binnen de bestaande institutionele, economische en fiscale context. De huidige boekhoud- en accountingpraktijk, gebaseerd op lineaire principes, lijkt ontoereikend voor circulaire waarderingsgrondslagen.
De toenemende consumptie sinds de jaren zestig heeft niet geleid tot een stijging van het geluksniveau. De transitie naar een circulaire economie vereist het loslaten van oude ideeën en het heroverwegen van economische groei. Een samenleving gericht op welzijn en minder stress vraagt om vertrouwen en daadkracht.
De overgang naar een circulaire economie impliceert nieuwe business- en verdienmodellen, met veranderingen in samenwerking, eigendom en aansprakelijkheid.
Voor een circulair bouwproces is het belangrijk te erkennen dat het huidige financiële en accounting systeem, dat gebaseerd is op lineaire economische waarden, beperkt is. Er is behoefte aan alternatieve financiële frameworks die zich richten op meervoudige waardecreatie.