Het betreft een korte intensieve praktijkcursus met de nadruk op het taxeren van agrarische en aanverwante landelijke objecten in de praktijk. De onderwerpen zijn:
Taxatieleer
- Inleiding taxatie: taxatieleer, feitenonderzoek; bestemmingsplan buitengebied, kadaster.
- Taxatiemethodieken: Vergelijkingsmethoden voor grond, verharding en inrichting; gecorrigeerde vervangingswaarde, discounted cash flow, huurwaarde kapitalisatie.
Taxatiegrondslagen
- Financiering agrarische objecten, taxatie voor financiering, banknormen, waarde in economisch verkeer, vervangingswaarde, verpachte waarde, executiewaarde.
Bodemkundige achtergronden bij taxatie van landbouwgrond
- Eigenschappen grond, grondsoorten, bodemprofielen, bodemgeschiktheidsbeoordeling (ontwateringstoestand, vochtleverend vermogen, organische stof, voedingsstoffen, draagkracht e.d.) geschiktheid m.b.t. diverse bestemmingen (grasland, akkerbouw e.d.).
Agrarische bedrijfsgebouwen/bouwkunde
- Constructies en bouwmaterialen, indeling, renovaties, milieuvoorschriften en bouwkosten, toegespitst op agrarische bedrijfsgebouwen.
Waardebepaling agrarische bedrijven: taxeren in de praktijk
- Het zwaarste en belangrijkste onderdeel binnen deze cursus. Verspreid over de verschillende dagen een bezoek aan diverse bedrijven (melkveehouderij, akkerbouw, pluimveehouderij etc.) en eventuele toelichting van de eigenaar/bedrijfsleider op de bedrijfsopzet en bedrijfsvoering.
- Aansluitend de beoordeling en waardebepaling van bedrijfsgebouwen, beoordelen bodem en bodemprofiel, landbouwkundige waardering van de grond, inventarisatie van andere zaken, zoals bestemmingsplan, hinderwet e.d.; uiteindelijk resulterend in een taxatie en het opstellen van een taxatierapport.
Nabespreking bedrijfsbezoeken
- Aan de hand van de werkelijke taxatierapporten worden de excursiebedrijven besproken en getaxeerd.